23-то поредно издание - 2024г. България, Тутракан

Винаги съм знаел, че формата за изява на децата-певци не е конкурс, а фестивал или концерт. Конкурсът, състезанието, съревнованието изобщо раждат само конкуренция. Конкуренцията не е лошо нещо. Напротив – тя е майка на прогреса. Но ако съчетаем конкуренцията с лошо отношение към конкурентите, когато целта е само и единствено призово място… това никому не е полезно.

Не е тайна, че повечето певчески конкурси у нас нямат своето уникално лице, с което да ги запомнят хората. Често пъти регламента е просто прекопиран от друг конкурс и без капчица фантазия организаторите са сменили просто името на конкурса. В следствие но това са решили, че имат нещо уникално и неповторимо, за което хората ще си счупят краката да тичат към тях, за да участват.

Не е тайна също, че много конкурси разчитат само и единствено на таксите за участие, за да осъществят поредното издание. Обикновено хората смятат, че това пълни джоба на организатора, защото участниците и, по-скоро техните родители смятат само приходите, а не и разходите. Но така или иначе остава факта, че финансирането е единствено и само то участниците. Добре де, и някаква малка част, понякога, от местна власт или бизнес. Но пък тогава конкурса става едно тридневно, а понякога и повече дни – пеене без край.

След като стигнахте до тук, ще ви кажа, че днес искам да ви разкажа за един ФЕСТИВАЛ. В него има всичко –  и конкурс, и напрежение от очакването, и надежди, и разочарования…но няма глуха, тъпа конкуренция, а има огромно туптящо фестивално сърце, което поглъща с топлина и грижа всяко дете и младеж, всеки педагог и всеки родител. 

Ако не сте се досетили вече ще ви разкажа за „Речни ноти“. След двадесет и две издания и, вероятно поради отсъствието ми от България в продължение на 8 години на 23-то издание бях поканен от г-жа Доротея Бальовска да стана част от менторския екип на фестивала. Правя уговорка, че от тук нататък ще говоря не за КОНКУРС, а за ФЕСТИВАЛ. След малко ще разберете защо. Разбира се, че приех поканата. Повечето от вас знаят, че след „бурна кариера“ на журиращ на певчески фестивали в момента отказвам да съм жури и обикновено правя майсторски класове и обучения по време на музикалните форуми. Така се чувствам по-полезен. 

23-то поредно издание - 2024г. България, Тутракан

Дълго време мислих за отговорността, която ми се падна и за честта да застана пред едни от най-добрите млади певци на България, за да им помагам в частта – артистизъм, сценично поведение, актьорска игра… Който го е страх от мечки да не ходи в гората, нали? Нещо повече, г-жа Бальовска каза, че ще трябва и да пея. Това вече знаете ако сте гледали онлайн „Речни ноти“ или сте били на място. Такова предизвикателство получавам за трети път тази година. С възпитаниците на вокалната школа при ОДК Тутракан и под ръководството на г-жа Бальовска подготвихме шест песни от български филми. Изданието на конкурса го изискваше, защото бе посветено на кино и мюзикъл. 

И това го знаете. Да минем по същество. Защо смятам, че това не е конкурс, а е ФЕСТИВАЛ? Защото, разделени на три отбора всички участници в конкурса работеха групово над три песни, които да представят на финала. И тук нямаше конкурс на по-добри певци, а на идеи, на представяне, на добро и професионално отношение от всички. При това участваха и певци от Полша, Румъния и Казахстан. Езиковата бариера не е за пренебрегване. 

23-то поредно издание - 2024г. България, Тутракан

Цареше творческа атмосфера. Дивна, с тих глас и безкрайно голяма усмивка успя да направи своята песен „Мое сърце“ многогласно, топло и с много обич. Деси Станкова пък избра Шакира и “Zootopia”. А Тери Сали предложи “Earth song” на Майкъл Джаксън. И ако Деси представи едно невероятно денс парче, фурия на сцената от тридесет деца, то Тери избра каузата – да спасим Земята. Получи се грандиозен спектакъл, който накара и най-студените и вкаменени сърца да омекнат. Публиката бе във възторг. Това за подготовката. А сега за усещането да си част от това шоу.

23-то поредно издание - 2024г. България, Тутракан

Нямаше нито един участник, който да не гледа в очите менторите и да не изпълнява всяка тяхна препоръка, съвет или творческа идея. Децата участваха с идеи също. В крайна сметка, най-важното, за което пиша вече трета страница е ФЕСТИВАЛНИЯТ ДУХ! Нещо, което, както вече споменах в началото отдавна е загубено по нашите ширини в повечето конкурси. Децата обсъждаха, творяха, смееха се, плакаха заедно. Заедно се надяваха на по-добро представяне на всеки един от тях. Всеки преживяваше радостите и несгодите на другите. Имаше ПРАЗНИК! А ФЕСТИВАЛ се превежда като ПРАЗНИК. 

23-то поредно издание - 2024г. България, Тутракан

И в традицията на това ФЕСТИВАЛЪТ „Речни ноти“ да се развива постоянно в 23то издание имаше тайно жури. И тук идва най-интересното. Журито трябваше да оценява не певческите, а човешките и професионални качества на участниците. Имах отговорността, заедно с Жаклин Костадинова, която е носител на Гран при от миналата година и специален гост на ФЕСТИВАЛА да изберем трима изявени в човешки план млади хора. Това ми е било едно от най-трудните „журирания“, защото всички участници във ФЕСТИВАЛА бяха дошли с усмивки, открити сърца и отворени обятия за приятелства.

Дали им е било лесно на организаторите – не е важно. Дали е имало проблеми с нещо или някой – не е важно. В рамките на три дни Тутракан показа, че може да е място, на което да има съревнование, но в повече да има топло, приятелско отношение. В повече да е грижата за другия човек. 

Тутракан ще остане в сърцето ми и с още нещо. Сутринта на 26-ти август, когато товарех багажа на колата, за да се прибера у дома се случи нещо. Дъщеря ми, която беше с мен на ФЕСТИВАЛА намери на предното ни стъкло несесер. Отворихме го и видяхме, че има полска валута, малко Евро и малко левове. Веднага отидохме в хотела на полската делегация. Но те си бяха тръгнали. Попитахме г-жа Бальовска как да се свържем с делегацията и тя ни насочи към г-н Николай Текелиев. Той ни даде телефона на вокалният педагог на поляците. Звъннахме му и му казахме, че сме намерили портмонето на Алиция. Вътре имаше и ученическа карта. Тя, Алиция беше до телефона и много се зарадва. Разбрахме се, че през септември г-н Текелиев ще им предаде несесера, когато се срещнат в Казахстан. 

23-то поредно издание - 2024г. България, Тутракан

Не случайно ви разказвам тази случка. Сега си представете след всичко това, което му се случи на това момиче в Тутракан – ФЕСТИВАЛ, приятелства, награди, купони и… някой и звъни от България, за да и върне портмонето. И всичко е започнало от някой жител на Тутракан, който е оставил на моята кола със софийска регистрация портмонето. Дали е паднало на близо или просто този някой се е сетил, че съм от фестивала…а може и просто да го е оставил, но след такава случка този ФЕСТИВАЛ ще остави изключително топло и мило усещане у всеки. Защото явно тутраканци са добри хора. За това и имат прекрасен ФЕСТИВАЛ на детската усмивка, приятелство и колегиалност.

23-то поредно издание - 2024г. България, Тутракан

П. С. Ако получа отново покана за този ФЕСТИВАЛ няма да се замисля нито за миг. Съветвам ви и вие да направите същото.

 

„Речни ноти“, Тутракан – 2024 остава в сърцето ми!

 

 

Благодаря на всички замесени!

Ако възникват въпроси можете да ми пишете ТУК!

Също така можете да ме намерите във Facebook!

Присъединете се към групата за Публична реч за деца!

Подпишете се в канала ми в YouTube!

Присъединете се към моя канал в Телеграм!

 

Успех!